2023. 11. 16.

Visszatér a Marinemaster minden elemében megújulva, mégis épp olyan, amilyennek mindig szerettük

A Seiko búvárórái között sok legendás darab található, mégis vannak kiemelkedő nevek. Ilyen név a Marinemaster, amely a búvárórák világában az egyik legnagyobb, nem véletlenül. Az elmúlt évtizedek alatt a Marinemaster név egyet jelentett a minőségi kidolgozással, a kiemelkedő műszaki jellemzőkkel és egy olyan megjelenéssel, amely egyszerre egyedi és nagyon Seiko. Most érkezik az új Marinemaster, és minden elemében hiteles hordozója a nevének. 

Marinemaster, a Seiko búvár legenda eredete

Nehéz úgy elmerülni a Seiko búvárórák világában, hogy ne találkozzunk az elsők között a Marinemaster névvel. Ez a név több, mint két évtizede egyet jelent a minőségi búvárórával, egy vágyott darab minden Seiko gyűjtő és rajongó számára.

Az első Marinemaster modell a kilencvenes évek végén jelent meg kvarc kaliberrel és egy egyedi külsővel, majd a “valódi”, vagyis a mechanikus kaliberrel készült Marinemaster 2000-ben érkezett, és innentől létezik a ma is jól ismert Marinemaster stílus, a Seiko búváróráinak csúcsát jelentő darabokkal.

Az első mechanikus modellek az akkori high-end kaliberrel, a 8L35-tel készültek, és a kiemelkedő, 300 méteres vízállóság elérése érdekében úgynevezett “monoblokk” tok kialakítással, amely a gyakorlatban azt jelentette, hogy a tok egy darabból készült, menetes hátlap nélkül.

Ezek a modellek rendkívüli népszerűségnek örvendenek a mai napig, így ideje volt már egy friss, minden ízében modern kiadás elkészítésének is.

Marinemaster, az újjáéledt Seiko búvár legenda 2023-ban

Alig több, mint 2 évtized elteltével új Marinemaster modellel jelentkezik a Seiko, egy olyan darabbal, amely úgy idézi fel a kétezres évek eleji hangulatot, hogy a technikai jellemzőiben teljesen megújult - új anyagok, új tok kialakítás, új méretek, új kaliber és változatlan minőség.

Az újdonság rögtön három modellel indít, amelyek között két állandó darab, a halványkék számlapos SJE099J1 és a fekete számlapos SJE101J, illetve egy limitált kiadás, az SJE097J1 is található ezüstfehér számlappal és mindössze 1000 darabos mennyiségben.

Új forma, klasszikus design és minőségi kidolgozás

Az újdonságok legszembetűnőbb változása a tok formájában érhető tetten. Nagy változás az első Marinemaster modellekhez képest a tok kialakítása, a monoblokk kialakítás helyett immár menetes hátlappal készül a Marinemaster, ám nem maradunk érdekesség nélkül, mivel elsőként most készült Marinemaster és egyben diver’s 200m vízállóságú Seiko búváróra is átlátszó, üvegbetétes menetes hátlappal.

Az új megoldásnak köszönhetően így már láthatjuk a nemrég megjelent, a búvárórák részére kialakított strapabíró mechanikus automata 6L37 kalibert is, amelynek díszítése immár felveszi a versenyt a csúcskategória szerkezeteivel is. A hagyományok kedvelői megtalálják a híres nagy hullámokat is a hátlapon, ebben az esetben az üvegre festve (ez a Seiko búváróráinak jellegzetes eleme hosszú évtizedek óta, így helye van az új Marinemaster órákon is).

A tok az ISO szabványnak megfelelő diver’s 200m vízállósággal bír, de ennek ellenére is sikerült egy karcsúbb formát kialakítani. A mai trendeknek megfelelően, amelyek újra a viselhetőbb, kényelmesebb 38-39 mm-es méretet preferálják, a 2023-as Marinemaster tokjának 39.5 mm, a vastagsága pedig 12.3 mm lett.

A méretek megengedtek egy kis visszatekintést a designereknek, így a forma bár teljesen mai és egyedi, mégis érezhetően merít a Seiko vintage diver vonalának legjellegzetesebb elemeiből is.

Fontos a megújult fémszíj (fémcsat) is, amely immár ötrészes kialakítású, és a középső szemek közül kettő polírozása eltér a többi szálcsiszolt felületétől, így az elegáns és prémium megjelenést erősíti ovális formájával is. A csat úgynevezett búvárhosszabbítós kivitel, amelynek segítségével egy mozdulattal meghosszabbítható és búvárruha ujjára csatolható.

Prospex Marinemaster SJE099J1, a halványkék tenger színével

Az SJE099J1 modell számlapja a tiszta, szinte hidegen kéklő tenger halványkék színét kapta. Az új számlap vízszintes mintázata akár a hajófedélzet faborításának a mintázata, és fontos eleme a visszatért Marinemaster felirat, amely a Seiko logo alatt helyezkedik el, ezzel teljes a Marinemaster érzés újra.

Megnézem az óra adatlapját SJE099J1 ›››

 

Prospex Marinemaster SJE101J1, a klasszikus fekete

Az SJE101J1 modell maga a Seiko búváróra, a fekete számlap és a foszforeszkáló Lumibrite bevonattal ellátott mutatók és indexek jellegzetes formája és összhatása azonnal felismerhető.

A számlap alsó részén mindhárom modellnél a Prospex “X” logója és az Automatic illetve a diver’s 200m feliratok kaptak helyet, ezzel minden fontos információt közölve.

Megnézem az óra adatlapját SJE101J1 ›››

 

Prospex Marinemaster SJE097J1 - Seiko Brand 100th Anniversary Seiko Prospex Marinemaster 1965 Diver's Modern Re-interpretation Limited Edition 1000 darabban

A most érkező Marinemaster 2023-as újdonságok között van egy, az ezüstfehér számlapos SJE097J1, amely triplán érdekes. Egyrészt mint új Marinemaster modell, másrészt mint olyan limitált modell, amely mindössze 1.000 darabban készült az egész világon, harmadrészt pedig mint emlékmodell a Seiko, mint márka megjelenésének 100 éves évfordulójára, ugyanis a 2024-es év a 100. évfordulója az 1924-ben megjelent első olyan karórának, amely a Seiko nevet viselte.

Az évfordulóra érkeznek majd további kiemelkedő modellek is, amelyekről szintén olvashatsz majd itt az oldalunkon.

Megnézem az óra adatlapját SJE097J1 ›››

 

Prospex Marinemaster SJE097J1, SJE099J1 és SJE101J1 modellek technikai adatai

A három új Marinemaster modell érkezését 2023 decemberre várjuk.

SJE097J1 - az óra előrendelhető, az ára 1.300.000 Ft

  • Kaliber: 6L37 mechanikus automata
  • Járástartalék: 45 óra
  • Tok átmérő: 39.5 mm
  • Tok vastagság: 12.3 mm
  • Tok anyaga: nemesacél (Super-hard coating bevonattal)
  • Szíj anyaga: nemesacél (Super-hard coating bevonattal)
  • Óraüveg: Zafír kristály, tükröződésmentes bevonattal
  • Vízállóság: diver’s 200m
  • Limitált mennyiség: 1000 darab

Megnézem az óra adatlapját SJE097J1 ›››

 

 

SJE099J1 - az óra előrendelhető, az ára 1.300.000 Ft

  • Kaliber: 6L37 mechanikus automata
  • Járástartalék: 45 óra
  • Tok átmérő: 39.5 mm
  • Tok vastagság: 12.3 mm
  • Tok anyaga: nemesacél (Super-hard coating bevonattal)
  • Szíj anyaga: nemesacél (Super-hard coating bevonattal)
  • Óraüveg: Zafír kristály, tükröződésmentes bevonattal
  • Vízállóság: diver’s 200m

Megnézem az óra adatlapját SJE099J1 ›››

 

 

SJE101J1 - az óra előrendelhető, az ára 1.300.000 Ft

  • Kaliber: 6L37 mechanikus automata
  • Járástartalék: 45 óra
  • Tok átmérő: 39.5 mm
  • Tok vastagság: 12.3 mm
  • Tok anyaga: nemesacél (Super-hard coating bevonattal)
  • Szíj anyaga: nemesacél (Super-hard coating bevonattal)
  • Óraüveg: Zafír kristály, tükröződésmentes bevonattal
  • Vízállóság: diver’s 200m

Megnézem az óra adatlapját SJE1019J1 ›››

 

TOVÁBBI CIKKEK